Hip-Hop Historie – Del II

biletehiphop

Sondre Haram fortsetter sin ferd ned i Hip-Hopen. Denne gangen er det Notorious B.I.G sin tur under lupen. Følg med!

Oppdratt av en enslig mor i Brooklyn’s Bedford Stuyvesant, fant unge Christopher seg dratt i to ulike retninger. Han drømte om å bli en stor artist å va en “honor student” som beviser at han var like flink på skolen som det han senere skulle vise av talent i musikken.

 

Selv om han blei kjent som “Big Chris” i nabolaget å kunne bli sett på gatehjørne for å passe på territoriet sitt, kunne “Big Chris” mer enn å være en “hustla”, han kunne rime.

 

En tape han laget sammen med Big Daddy Kane’s DJ, MIster Cee, blei sendt til The Source Magazine for en konkurranse de hadde som het “Unsigned Hype”. Den vant. Tapen, en kjeller produsert tape, blei sendt videre til Bad Boy grunnleggeren og CEO, Sean “Puffy” Combs, som var på leiting etter en hard rapper. Han ble mildt sagt imponert.

 

Uker etter signeringen av Biggie, blei han sendt i arbeid, med samarbeid og re-miksing for Mary J.Blige, Super cat og Neneh Cerry. Den 13 September, 1994, var forventningene til debut skiven Ready to Die enorm, og han innfridde til de grader. Ready to Die, med sine overlegne rim, en levering om aldri stoppet og sin særegne stil, forandret han hip hop.

 

Albumet var en overvelmende suksess, den første singelen “Juicy” solgte til gull bare uker etter den ble sluppet, og i slutten av året hadde den solgt til trippel platinum. Ready to Die fortsatte å øke i popularitet gjennom 1995, og endte opp i å selge over 2 million eksemplar. Med denne suksessen blei Notorious B.I.G en av de mest synlige figurene i hip hop.

 

Suksessen fortsatte og Biggie vant tre priser i 1995 Source Music Awards serimonien, inkludert Best New Artist. På samme års BillBoard Music Award, singelen hans “Big Poppa” blei “Single of the Year” og, i 1997,vant albumet, Life After Death,  Billboard sin “R and B Album of the Year”.

 

New York og Brooklyn omfavnet han som om han var ambassadør. Suksessen hans spredde seg så vidt å bredt at han skapte broer mellom regionale gap og samlet alle slags hip hop entusiaster over hele landet.

 

Life After Death debuterte på #1, og knuste rekorder for første ukes salg og blei værende på topplister med singler som “Mo Money, Mo Problems” og “Sky’s the Limit”. Spin magazine kalte han “artist of the Year” og han toppet kritikerenes liste verden over for “Album of the Year”. Life After Death solgte over 10X platinum og dominerte radioen for to hele år.

 

Tidlig en morgen, 9 Mars, 1997, The Notorious B.I.G. var på vei tilbake til hotellet sitt i Los Angeles etter en Soul Train Award fest når en annen bil kjørte opp på siden til han G.M.C Suburban foran Peterson Automobil Museum og løsnet fire skudd gjennom sidedøra der Notorious B.I.G. satt, og lot den verdenskjente og elskede rapperen sitte bevistløs og døende før de rakk fram til nærmeste sjukehus.

 

Biggis død var et sjokk for hele musikkindustrien og sendte sjokkbølger verden rundt. The Notorious B.I.G. offentlige begravelse var alt annet et rolig. Tusenvis flommet gatene i Brooklyn for å få et syn av den døde artisten, folk hoppet på biler og støtet sammen med politiet, ti personer ble arrestert. Senere ble det holdt en privat begravelse, hvor Queen Latifah og medlemmer av Public Enemy og Naughty by Nature var tilstede. Kisten var åpen fra livet og opp, rapperen var kledd i en dobbel brystet hvit dress med matchende hatt.

 

http://www.youtube.com/watch?v=phaJXp_zMYM

legg igjen en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>