Hip-Hop Historie – Del I

tumblr_m5px3izukW1qh33rco1_r1_1280

Hiphop er en kulturell retning med opprinnelse i svarte- og latino ungdomsmiljøer i the Bronx i New York på 1970-tallet, med fokus på utøvelse av kunstneriske uttrykk ute på gata i det offentlige rom, ofte i en konkurransepreget og selvhevdende form.

Sondre Haram tar oss med inn i Hip-Hop historien og ser på to pionerer!

 

Årene fra slutten av 1980-tallet til midten av 1990-tallet regnes som «the golden age» for den kommersielle hiphop-musikken, da den forandret store deler av populærmusikken og populærkulturen over hele verden. Mens den tidlige hiphop-bevegelsen i utgangspunktet var uttalt anti-vold og anti-rusmidler, har hiphop-artister også vært opptatt av å beskrive virkeligheten i fattige urbane, ofte svarte, strøk. Mye hiphop har senere blitt kritisert for å være både sexistisk, rasistisk og volds- og dopforherligende, og for bruk av banning og annet «stygt språk». Musikalsk har denne dobbeltheten gjerne kommet til uttrykk i kategoriseringen mellom såkalt concious- og gangster-rap.

 

Gangsta rap er en form for hiphop der tekstene fokuserer på å speile det harde og voldelige livet som utfolder seg i ghettoen på en mest mulig realistisk eller rå, og minst mulig sensurert måte. Formen for hiphop startet på begynnelsen av 1980-tallet. Ice T og Schoolly D var blant de første gangsta rapperne. Selv om gangsta rap startet tidlig på 80 tallet fikk ikke sjangeren kommersiel suksess før 1987. Eksempel på kjente rappere er Easy-E, Schoolly D, Ice T,Nas,Ice Cube, Snoop Dogg, 2Pac, Dr. Dre, Biggie Smalls og Jay-Z

 

Vi skal ta en nærmere titt på Tupac Amaru Shakur, også kjent som 2pac.

Tupac Shakur ble født i 1971 som Lesane Parish Crooks, i East Harlem i New York. Da han var 13 år gammel, flyttet familien til Baltimore, en by som på den tiden hadde flest antall tenåringsdrap, og flest svarte som drepte svarte, ifølge statistikk. Han var elev på Baltimore School of the Arts, der han studerte skuespill, poesi og jazz. Tupac Shakur, kjent for sitt scenenavn 2Pac, var en amerikansk rapper. Han har solgt mer enn 75 millon album verden over, som gjør han til en av de mestselgende artistene i verden. De fleste av sangane til Tupac handler om oppveksten hans i et voldelig og hardt ghetto miljø, med rasisme og andre sosial problem og konflikter med andre rappere under Øst kyst – Vest kyst hip hop rivaliseringen.

 

Tupac har blitt en legende i hip hop og rap sirkelen for talente hans, den voldelige oppførselen og hans brutale død.

 

I 1991, kom Tupac ut som solo artist under navnet 2Pac, med debut albumet 2Pacalypse Now. Spore «Brenda’s Got a Baby» ble nr.3 på «Billboard Hot Rap Singles» listen. Hans andre album, Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., gikk over til pop listen, med singlene «I Get Around» og «Keep Ya Head Up».

Albumet fikk platinum, og solgte over en million eksemplar.

 

Tupac levde opp til rykte sitt med flere arrestasjoner for voldelig oppførsel. I 1994 tilbragte han flere dager i fengsel for et overfall på direktøren Allen Hughes å ble senere dømt for seksuelt overfall i en annen sak. Tupac ble også selv offer for vold, når han ble skutt fem ganger i lobbyen til et studio, under et ran.

 

Året etter, når han hadde kommet seg etter skadene, ble Tupac dømt til fire og et halvt år i fengsel for seksuelt overfall. Hans tredje solo album, Me Against the World ( 1995 ) blei priset av mange kritikere, blant annet sangen «Dear Mama» viste en mer ekte, reflekert side av rapperen. Muligheten av en tidelig død går han innom på flere av sangane sine på dette albumet.

Etter 8 måneder i fengsel, retunerte Tupac til musikken med albumet All Eyez On me (1996). I sitt siste prosjekt var den harde gangsteren tilbake for fult. Sangen «California Love» i et samarbeid med den nok så velkjente rap produsenten Dr.Dre viste seg sterkt på alle pop listene. Det viste seg å være en gull tid for rapperen Tupac Shakur.


Under karrieren hans var Tupac med i rivaliseringen mellom Øst kyst og Vest kyst rappere. Han var kjent for å fornærme fiender i sangene sine. Under en tur til Las Vegas for å se en boksekamp blei Tupac skutt mens han kjørte i en bil med Knight på 7. September, 1996. Han døde seks dager senere, på 13.September, 1996. Tupac blei bare 25 år gammel og drapsmannen ble aldri tatt.

 

http://www.youtube.com/watch?v=05PCmqjIeNE

legg igjen en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>