Rallarvgen_breddeNY

Hva med en aktiv ferie? Her er 3 forslag til spennende sykkelturer

Skal du ligge på stranda i ferien i år også, eller er du klar for en aktiv ferie? Her har du 3 forslag til forskjellige sykkelferier.

Det finnes et utall reiseselskaper som arrangerer sykkelturer til utlandet. Alt fra ekstrem sykkelferie i alpene, til kosesykling fra vinslott til vinslott. Du kan være med på arrangerte sykkelturer på Cuba eller i Vietnam. Eller hva med en guidet by-sykkel-tur når du er på storbyferie?

Men man trenger selvfølgelig ikke reise utenlands for å oppleve flott natur. Vi har også tatt for oss den kjente Rallarvegen.

 

Emilie og Erik Klev Bergheim på fjorårets sykkeltur i alpene. Her fra La Thuile i Italia
Emilie og Erik Klev Bergheim på sykkeltur i alpene i 2015. Her fra La Thuile i Italia. Foto: Hege Klev

Sykkeltur i Alpene

Dette er sykkelturen hvor du bør være noe trent for at det skal bli en hyggelig opplevelse.

Familien Hege Klev og Geir Bergheim med barna Erik (16) og Emilie (21) er en sprek familie. De er alle bitt av sykkelbasillen, og de siste tre somrene har de reist med bergodal.no  som arrangerer sykkelturer i Alpene i Sør-Europa.
I fjor sommer var de med på sykkelturen «Alpene via Piemonte» som startet i de Sveitsiske Alper, over til de Italienske Alper og til slutt inn i de Franske Alper med mål i Nice i Frankrike.

– Det er beintøft, men fantastisk sier Hege Klev. Hun må innrømme at hun var skeptisk i begynnelsen, men etter litt pushing fra mann og barn har hun trent seg opp til å henge med gjengen på den 8 dager lange sykkelturen.

– Disse turene er for dem som vil ha en spesiell opplevelse i fjellet. Man får en fantastisk utsikt, smale veier, flott natur og gode lukter. Når man sykler åpner man alle sansene. Du kan sykle i ditt eget tempo og bare nyte, fortsetter Klev entusiastisk.

Bilde av bratt svingete vei i Italia, ligner litt på Trollstigen.
Veien opp mot Colle delle Finestre i Italia kan minne litt om Trollstigen. Foto Emilie Klev Bergheim

Men dette er ikke noe slaraffen-ferie. Med gjennomsnittlig 10 mil på sykkelsetet hver dag, og opp mot 3000 høydemeter, bør man ha lagt inn noen treningsøkter før man legger ut på tur. Noen steder kan det være stigning på 16%, og et annet sted 19 km bare oppover bakke.

– I de bratteste partiene var det godt å ha en mann som kunne oppmuntrer meg og hjelpe til med en dytt, sier Klev. Og må innrømme at man kan bli litt motløs, når man ikke ser noen ende på oppoverbakkene.

Trente styrke og syklet 500 km før de la ut på tur i Alpene

Klev sier de har trent ca 450-500 km på sykkel før de reiste til Alpene. Og av utstyr bør du ha en landeveissykkel og ordentlig polstret sykkelbukse og selvfølgelig hjelm. Og husk å ta med nok drikke.

Hege Klev iført den rødprikkede klatretrøya som brukes I Tour de France. Trøya bæres av den som leder klatrekonkurransen. Her nærmer hun toppen av Colle delle Finestrei Italia som er 2178 moh.
Hege Klev iført den rødprikkede klatretrøya som brukes i Tour de France. Trøya bæres av den som leder klatrekonkurransen. Her nærmer hun seg toppen av Colle delle Finestre i Italia som er 2178 moh. Foto: Emilie Klev Bergheim

– Blir man veldig sliten, kan man ta seg en hvil i følgebilen, sier Klev. Hun syntes det var nesten like slitsomt og skummelt å sykle nedover, så noen ganger hvilte hun i nedoverbakkene.

Sønnen Erik synes dette er en super måte å feriere på. – Det kan jo være noen kjedelige strekk, men det føles veldig deilig når man endelig er fremme ved hotellet. Og i motsetning til mor Hege, så elsker han de rå utforkjøringene. – Det er skikkelig kult, sier han. På den første turen til Alpene var han uheldig og velvet og brakk armen, så litt forsiktig er han blitt. 

Bilde av Hege Klev på 2770 moh.
Det smaker godt når man har klatret seg opp til toppen. Her fra Col de L’Iseran i Frankrike. Foto Emilie Klev Bergheim

Den siste etappen inn til Nice var en fin avslutning på turen. Kun en «sjarmøretappe» på 51 km. – Vi følte oss så fornøyd etter vel gjennomført tur. Da kan man nyte noen avslappende dager på stranden med god samvittighet, sier Hege Klev.
En slik tur gir god mestringsfølelse, og det gjør at man fortsetter å trene til neste tur. Den spreke familien planlegger å sykle i Dolomittene i Italia i 2016.
– Det er så hyggelig at vi har funnet en sport som gjør at også barna ønsker å være med, og at vi kan gjøre noe sammen før de blir voksne å flytter ut, avslutter Hege Klev.

Se sykkelruta på kartet under. De startet i Sveits og syklet sørover mot Nice. Klikk på punktene og se hvor lange dagsetappene var:

Bagasjen fraktes fra hotell til hotell mens du sykler

Det beste med en slik tur er at reiseselskapet frakter bagasjen fra hotell til hotell, mens du sykler. Følgebilen er aldri langt unna og arrangerer også lunsj. Selskapet frakter også din sykkel og bagasje fra Norge til startpunktet, så du kan fly ned med kun håndbagasje.

En slik service er ikke gratis, men for ca. 19000 kroner, (alt inkludert) får du en fantastisk opplevelse. Så da er det bare å begynne og spare, mens du legger deg i hardtrening.

Se YouTube-video fra sykkeltur i de Franske Alper:

 


Helgetur til Rallarvegen

Rallarvegen er et yndet sykkelturmål for mange. Historien om Rallerne er fascinerende. Hvordan de har slitt for å bygge Bergensbanen kan du se ved å stikke innom Rallar-museet på Finse.

Turstien følger anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt rundt forrige århundreskiftet. Man kan sykle helt fra Geilo, men de fleste starter på Haugastøl, via Finsehytta, Hallingskeid og ned til Myrdal/Flom.

En gjeng syklister venter på toget på Haugastøl.
Tidlig morgen på stasjonen på Haugastøl. På grunn av snøvær på Finse, tok «Lunsjgjengen» toget til Hallingskeid for å hoppe over det dårlige været. Foto: Kirsten Vik.

En som har syklet Rallarvegen flere ganger er Kirsten Vik. Hun bor og jobber i Oslo, men kommer opprinnelig fra Engerdal og er oppvokst med turer i fjellet.

– Første gang syklet jeg sammen med «Lunsjgjengen» fra jobben. Vi tok toget fra Oslo fredag ettermiddag til Haugastøl. Der kom vi til dekket middagsbord, før vi  ble vi innlosjert i hyggelige leiligheter, sier Vik.
– Syklene hadde vi forhåndsbestilt på Haugastøl, så vi reiste med lett bagasje fra Oslo.

Snøvær på Finse midt i august

Selv om dette var midt i august, var det snøvær på Finse om morgenen da  «Lunsjengjengen» skulle starte fra Haugastøl.
– Vi jukset litt (hoppet over Finse og snøværet) og tok toget til Hallingskeid. Derfra hadde vi en fin dagstur ned til Flom. Man får en unik naturopplevelse. Jeg elsker fjellet og er veldig glad i å ta bilder, så det ble mange foto-stopp underveis, sier Kirsten Vik.

En gjeng syklister på vei over en bru langs Rallarvegen.
Hvem er det som tramper på min bru? Rallarvegen er fantastisk, selv i gråvær. Foto: Kirsten Vik.

Sykkelutleiefirmaet tok i mot syklene i Flom

Nede i Flom ventet sykkelutleiefirmaet. De tok seg av syklene, mens vi tok Flomsbanen opp til Myrdal og toget tilbake til Haugastøl.

– Man trenger ikke være spesielt trent for å sykle Rallarvegen, men jeg ble selvfølgelig sliten etter å sykle en lang dag på humpete veier. Men det er helt klart verdt det, sier Kirsten Vik.

Kort sesong for å sykle Rallarvegen

Sesongen er kort for denne sykkelturen. Det er ofte ikke snøfritt før i slutten av juli. Og husk at det kan være kaldt i fjellet selv midt på sommeren, så ta med lue, votter og varme klær. Det kan være lurt å forhåndsbestille sykler tidlig, da det er kort sesong og det kan være rift om syklene. Å leie sykkel fra Haugastøl koster  fra 550 til 650 kroner avhengig av sommer eller høst. 
Og vil du overnatte i Flom, bør du også bestille i god tid.

Sjekk vært før du drar: yr.no
Kjøp billetter på NSB.

Se YouTube-filmen «Rallarvegen på 6 minutter»:

Rallarvegen kan sykles på en dag fra Haugastøl til Flom, men det er en lang tur, så hvis du har med barn anbefales det å dele opp turen i kortere strekk. Man kan overnatte på Finsehytta og på Vatnahalsen.

Se kart og les mer på Den Norske Turistforenings sider: UT.no

 


Storbyferie med guidet sykkeltur

Er du på storby-ferie, men ønsker å gjøre noe mer enn bare shopping, kan en guidet sykkel-tur være tingen. Dette har de siste årene blitt et tilbud i de fleste storbyer.

Globetrotter og journalist Kari Einertsen har vært på hele 5 by-sykkelturer. Hun har vært på tur med både venninne-gjengen og familien og alle fem sykkelturene kan hun anbefale på det varmeste. Hun har syklet både i Barcelona, Malaga, Berlin, Nice og Jerusalem.

 

Tre damer på guidet sykkelture i Vest-Jerusalem.
Sykkelturen i Vest-Jerusalem foregikk i bilfrie gater på jødenes sabbat. Til sammen tok turen tre timer. Det koster 250 Israelske shekel, ca 550 kroner. Kari Einertsen i midten sammen med venninner. Foto: Privat

Første gang hun var med på en guidet by-sykkeltur var i Barcelona. En bekjent anbefalte et sykkelfirma med egen guide og leie av sykler som het Fat Tire Tours. Dette firmaet er med årene blitt stort, og det har avdelinger i flere storbyer i Europa.

– Utrolig gøy, og man kommer tett på

– Dette var utrolig gøy. Man får en helt ny opplevelse av byen. Du kommer virkelig tett på. Sykkel-firmaene kan guide private grupper, eller man kan være med i en blandet gruppe. – Begge deler er helt ok, sier hun.

Turene er lagt opp som hel- eller halv dag. Eller 2, 4 eller 8 timer. Det blir alltid lagt inn pauser. – Man må ha minst et par timer, sier Einertsen.

Morsomme, kunnskapsrike guider på by-sykkelturen

Hun synes turene har vært fantastisk lærerike. I Jerusalem fikk de en guide som hadde doktorgrad i Israelsk historie. Han var sekulær jøde og politisk interessert. – Han var så kunnskapsrik og det var utrolig interessant å diskutere med ham, sier Kari Einertsen.

Her var de på by-sykkeltur på sabbaten, som er fridag for jødene, og det var bilfritt i byen. Firmaet de benyttet heter bikejerusalem.com

– I Malga var guiden en hjemmeværende husmor. En morsom og utrolig kunnskapsrik dame, sier Einertsen. Hvordan by-sykkelturen blir er jo selvfølgelig avhengig av kjemien med guiden, men Einertsen mener at 4 av 5 turer har hun vært storfornøyd med guiden. De er kunnskapsrike, hyggelige og morsomme.
Firmaet de benyttet i Malaga finner du her.

– I Barcelona var det utrolig enkelt å bli med på sykkeltur. Rundt i byen var det plakater hvor det sto når neste tur startet. Da var det bare å møte opp der, for så å bli ledet inn i bakgatene til syklene. Veldig enkelt. Noe man kan gjøre spontant uten for mye planlegging, sier Einertsen. Eksempel på priser kan du finne på  Fat Tire Tours nettsider.

Trygt og fint, kan også anbefales for større barn

Einertsen mener at dette også kan være for familier med litt større barn. Hun opplevde turene som veldig trygge. De syklet i bakgater, og var det trafikkert ble de godt passet på. Hun følte seg aldri redd under syklingen. Alle firmaene har hjelm til utlån. Og man trenger ikke være trent. Turene blir lagt opp til at alle kan være med.

Jentegjeng for hotell Negresco i Nice.
Få steder er så perfekte for bysykling som Promenade des Anglais i Nice. Her foran det berømte Hotel Negresco. Turen kostet ca 300 kr. Foto: Privat

Da hele jentegjengen var på tur til Nice, bestilte de guidet tur hos Nice-City-Bike-Tour. – Det var helt herlig å sykle på Promenade des Anglais, sier Einertsen.

Det er spesielt to ting hun vil anbefale å huske på til turen: Det ene er vannflaske, det kan bli veldig varmt. Og IKKE sykle med dameveske (veldig klønete) – husk sekk, eller rompetaske.

Ellers kan hun ikke få rost by-sykkelturer nok. Hun kan anbefale det på det varmeste, og særlig det at man kommer så tett på alt i byene er det beste.
– Sykkelturen gjør at man føler seg sprek og absolutt fortjener en bedre lunsj etterpå, avslutter Kari Einertsen.

Se denne Youtube videoen fra Fat Tire Tour i Barcelona:

Trenger du enda flere tips? Les også Dag Otto Lauritzens sykkelferie-råd for.

Les denne søte historien av forfatter Kjetil Østli på sykkeltur med sønnen Per (6 år).

Ønsker du mer inspirasjon til aktiv ferie: Les artikkelen Årets heteste treningstrend